Bananenplant (Musa) | Algemene verzorging (2023)

Bananenplant (Musa) | Algemene verzorging (1)

Bananenplant

Musa

Pyszne tosty francuskie z piekarnik...

Pyszne tosty francuskie z piekarnika z jajkiem serem i szynką

Lichte plaats, zonnig

Min. 15°

2x per maand

Lichtvochtig

Max. 200 cm

Niet giftig

De Bananenplant, ook wel bekend als Musa, Dwergbanaan of Bananenboom, komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en Australië. De wetenschappelijke naam Musa komt van het oud Perzische woord ‘muz’ wat banaan betekent.

De Bananenplant vraagt wel wat aandacht qua verzorging. De potgrond mag nooit uitdrogen, maar moet lichtvochtig blijven en hij is een echte zonaanbidder, dus staat hij graag op een zeer lichte plaats. Lees gauw verder voor alle verzorgingstips om jouw Bananenplant happy en healthy te houden.

(Video) Tips voor de verzorging van je Bananenplant (Musa)

Standplaats

De Bananenplant is een echte zonaanbidder, zet hem altijd op een zeer lichte, warme plek met het liefst een paar uur zonlicht. Let in de zomer wel op met de felle middagzon, dit kan iets te veel zijn en dan heb je kans dat de bladeren verbranden. Heb je net een nieuwe Bananenplant gekocht? Laat hem dan altijd even wennen aan zonlicht, door hem steeds een beetje dichter bij het raam te zetten. In de lente kan je hem zelfs buiten op je terras zetten, zolang de temperatuur maar boven de 15° graden blijft. Zorg wel voor een pot met drainagegaten, zodat overtollig regenwater weg kan lopen. Hij kan niet tegen vorst, dus je moet hem wel naar binnen halen in het najaar. Er zijn wel winterharde soorten die buiten kunnen blijven, zoals de Musa basjoo.

Water

Een flinke zuiperd kun je de Musa wel noemen, de potgrond mag nooit uitdrogen maar moet lichtvochtig blijven. De Musa bestaat voor 80% uit water, logisch dus dat hij veel water nodig heeft! Om ervoor te zorgen dat er geen water onderin de pot blijft staan, geef je hem het best meerdere keren per week een slok water, in plaats van 1x per week een flinke plons. In de winter gaat hij in de ruststand en dan kan je minderen met de hoeveelheid water. Let er wel op dat er nooit een laag water onderin de pot blijft staan, hierdoor kan wortelrot ontstaan. Met hydrokorrels onderin de pot kan je dit goed oplossen of laat de Musa in de kweekpot zitten zodat je hem makkelijk uit de sierpot kan halen om eventueel uit te lekken.

Vind je het moeilijk inschatten hoeveel water je moet geven? Gebruik dan een vochtmeter, hiermee kan je aflezen hoe vochtig de potgrond is.

Bananenplant (Musa) | Algemene verzorging (2)

Vochtmeter

Verkrijgbaar bij:

bol.com

Laatst bijgewerkt op: 20 February 2023 – 19:48

Voeding

Van de lente tot de nazomer (mei t/m september) mag je je Bananenplant iedere 2 weken voeding geven om de groei te stimuleren. Universele kamerplantenvoeding is prima, lees goed de verpakking voor de juiste dosering.

Heb je je Bananenplant net verpot, dan is extra voeding de eerste paar maanden niet nodig. In verse potgrond zit namelijk ook voor een paar maanden voeding.

In de wintermaanden gaat de Bananenplant in de ruststand en heeft dan geen voeding nodig.

Verpotten

Een Bananenplant kan een flinke groeispurt maken. Verpot hem als hij echt uit de pot groeit. Verpot hem dan in een pot die 1 maatje groter is. Doordat hij zo’n snelle groeier is, kan het zijn dat je hem jaarlijks moet verpotten.

Kamerplanten verpotten doe je het liefst in het voorjaar, dan herstellen ze het snelste van hun verpotsessie, omdat ze dan in hun groeiperiode zitten. In andere periodes kan het natuurlijk ook best, maar dan hebben de meeste kamerplanten wel langer de tijd nodig voor ze helemaal hersteld zijn.

Luchtvochtigheid

Zorg dat het niet te droog is in jouw huis, want als tropische plant houdt de Musa wel van een hoge luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger is hiervoor een fijn apparaat, maar je kan ook bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiators hangen of regelmatig sproeien. Een sproeibeurt vindt hij sowieso heerlijk of zet hem in de zomer eens buiten als het regent. Zet hem ook nooit in de buurt van de verwarming, hier is de lucht nog droger als hij aanstaat.

Wil je meer lezen over luchtbevochtigers?Ga dan naar deze blog!

Bladeren

De bladeren van je plant kunnen je veel vertellen over wat er mis gaat. Als de bladeren bruine punten krijgen, geef je te weinig water. Bij slaphangende bladeren en bruin met gele randen geef je weer teveel water of hij krijgt te weinig zonlicht. Krullende bladeren geven aan dat de luchtvochtigheid te laag is. Zijn de bladeren flets van kleur met een gele gloed? Dan staan ze te licht, zet hem dan iets verder van het raam af.

Oude bladeren die afgestorven zijn aan de onderkant kun je gerust afknippen. Doe dit met een schone schaar en knip ongeveer 5 cm van de stam af. Je zult zien dat er vanzelf weer nieuwe bladeren bovenin de plant gaan groeien.

Het is ook heel belangrijk om de bladeren van je plant goed schoon te houden, regelmatig afstoffen dus! Kamerplanten hebben licht op hun bladeren nodig om te kunnen groeien, en stoffige bladeren vangen niet veel licht. Bovendien is een schone plant ook weerbaarder voor plagen.

(Video) Alles over de Bananenplant - Musa | TUINPLEZIER

Bloeien

Een Bananenplant zal in de huiskamer niet gauw gaan bloeien. Pas als een plant een jaar of 3/4 oud is en dus flink groot en bij een optimale verzorging, heb je kans dat hij gaat bloeien. Dan is hij sterk genoeg om een tros bananen te kunnen houden! Als de bloemen zijn uitgebloeid komen er banaantjes te voorschijn. Deze bananen zijn eetbaar, alleen als je je Bananenplant wel eens behandeld hebt met chemische middelen om ongedierte te bestrijden is het niet verstandig om ze te eten.

Soorten

Enkele bekende soorten van de Bananenplant zijn:

  • Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ (Dwergbanaan)
  • Musa tropicana
  • Musa basjoo (Japense vezelbanaan)

Bananenplant (Musa) | Algemene verzorging (4)

Musa dwarf cavendish

Verkrijgbaar bij:

fleur.nlbol.complantje.nlplnts.complantenwinkel.nl

Laatst bijgewerkt op: 21 March 2023 – 13:04

Bananenplant (Musa) | Algemene verzorging (10)

Musa tropicana

Verkrijgbaar bij:

bol.comfonq.nlplantje.nlfleur.nlplantenwinkel.nl

Laatst bijgewerkt op: 21 March 2023 – 13:04

(Video) Stek je bananenplant (Musa ‘Dwarf Cavendish’)

Bananenplant (Musa) | Algemene verzorging (16)

Musa basjoo

Verkrijgbaar bij:

bol.com

Laatst bijgewerkt op: 21 March 2023 – 12:56

Stekken

Wil je graag jouw Bananenplant stekken? Dat gaat met deze plant heel gemakkelijk, want hij maakt namelijk zelf al stekjes! Als jouw Bananenplant het erg naar zijn zin heeft komen er vanzelf mini-banaantjes in de grond tevoorschijn. Aan deze uitlopers zitten al worteltjes, je hoeft deze dus alleen maar uit te graven en voorzichtig met een schoon mes af te snijden van de moederplant. Deze uitloper kan je dan een eigen potje geven. Zet deze eerst in een plantenkasje of onder een stolp, hierin is de luchtvochtigheid wat hoger. Als het stekje wat groter en sterker is kan je hem in de woonkamer laten wennen.

Het is sowieso voor de moederplant beter als je de uitlopers weghaalt, want ze kosten haar ook een hoop energie.

Stekken kan het hele jaar door, maar in de lente begint het groeiseizoen en in deze periode is de kans groter dat jouw stekje aanslaat.

Giftig

De Musa is gelukkig niet giftig. Geen enkele kamerplant is natuurlijk bedoeld om van te eten, maar het kan wel eens gebeuren dat een huisdier er toch aan knabbelt of je kind denkt dat het een stukje sla is.

Ziektes en plagen

De Musa is best een sterke plant, dus hij zal niet gauw ziek worden. Wat wel voor kan komen is dat hij last krijgt van spint door droogte. Houd daarom altijd de bladeren goed schoon en zorg dat de lucht niet te droog wordt in je huis. Wordt de plaag toch wel erg hardnekkig? Dan zul je dit moeten gaan bestrijden. Doe dit het liefst met biologische producten of met de natuurlijke vijand.

De natuurlijke vijand van spint zijn bijvoorbeeld roofmijten, je zet deze uit in je besmette plant en ze doen al het werk voor je!

Plaag bestrijding

Verkrijgbaar bij:

biogroei.nlinsectheroes.nl

Laatst bijgewerkt op: 21 February 2023 – 14:32

Veel gestelde vragen over de Bananenplant:

(Video) Zo verzorg je de bananenplant

Hoe verzorg je een bananenplant in huis?

De Bananenplant komt van oorsprong uit de tropen, het beste is dus om deze omgeving na te bootsen. Hij staat graag heel zonnig, in vochtige aarde (laat deze nooit uitdrogen) en een hoge luchtvochtigheid.

Wat is de beste plek voor een Bananenplant?

De Bananenplant is een echte zonaanbidder. Geef hem dus een plekje waar veel licht is en ook de zon komt.

Kan de Bananenplant in de volle zon?

Ja, heel graag zelfs! Laat een nieuw gekochte plant wel altijd even wennen aan zonlicht, anders kunnen z’n bladeren verbranden.

Hoe verzorg je een Bananenplant in de winter?

In de winter schijnt de zon een stuk minder, zorg dus dat hij in ieder geval op een hele lichte plaats staat. Zorg dat de potgrond nooit uitdroogt, maar houd hem lichtvochtig. Houd ook de luchtvochtigheid in de winter goed in de gaten, wanneer de lucht te droog wordt zul je moeten gaan sproeien of een luchtbevochtiger aan zetten. Doe je dit niet dan zullen de bladeren gan krullen.

Hoe houd je een Bananenplant in leven?

Een Bananenplant houd je in leven door hem de juiste verzorging te geven. Zet hem op een lichte plaats waar ook de zon komt en houdt de potgrond lichtvochtig, laat deze nooit uitdrogen. Pas op dat er geen water onderin de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Met een vochtmeter kun je meten hoe vochtig de potgrond onderin de pot is.

Hoe lang gaat een Bananenplant mee?

Eigenlijk gaat een Bananenplant heel lang mee. Hij krijgt namelijk regelmatig uitlopers, die ook weer uitgroeien tot volwassen planten. Mocht de moederplant afsterven dan heb je altijd de uitlopers nog.

Is een Bananenplant voor binnen of voor buiten?

Het ligt er aan welke soort Musa je hebt, er zijn soorten die winterhard zijn (Musa basjoo) en het hele jaar buiten kunnen blijven staan. Andere soorten zoals de Musa acuminata “Dwarf Cavendish” zijn gekweekt als kamerplant, deze noemen ze ook wel Dwergbanaan. Maar ook deze kunnen in de zomermaanden naar buiten.

Hoe krijg ik bananen aan mijn Bananenplant?

Het komt niet vaak voor dat er in de huiskamer echt bananen aan je Bananenplant groeien, maar bij een zeer goede verzorging is het zeker mogelijk. Je Bananenplant moet zeker al een paar jaar oud en al redelijk groot zijn. Hij zal eerst gaan bloeien en dan een vrucht geven. Maar als je je Bananenplant behandelt hebt met chemische middelen dan is het verstandiger om deze vruchten niet te eten.

Wat te doen met de bruine bladeren aan een Bananenplant?

Bruine bladeren zullen nooit meer herstellen en kan je dus het beste afknippen. Je zult zien dat er vanzelf weer nieuwe bladeren uit je plant groeien.

Waarom krullen de bladeren van de Bananenplant?

Te droge lucht is vaak de oorzaak van krullende bladeren. Dit gebeurd vaak in de winter wanneer de verwarming aan gaat. De Bananenplant is een tropische plant en dus een hoge luchtvochtigheid gewend. Zorg dat de luchtvochtigheid omhoog gaat door dagelijks te sproeien of met een luchtbevochtiger.

Deze pagina bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

(Video) Bananenplant verzorging

Videos

1. Bananenboom (Musa)
(Tuinplant.nl)
2. Zó krijg je 90 bananen aan je plant - EDITIE NL
(EditieNL)
3. Bananenplant musa tropicana stekken
(Zelf maken is leuker)
4. Hoe is het met Bonne en zijn bananenboom? - EDITIE NL
(EditieNL)
5. Plant Spotlight: Banaan update!
(Mama Botanica)
6. Is de bananenplant Musa basjoo winterhard? Kan hij in de tuin?
(Teeninga Palmen)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated: 2023/04/29

Views: 5356

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.